Thursday, August 26, 2010

:: Iftar Bersama Fahrin Ahmad ::

Yeay! hehe...
teruja wooo bile dpt invitation bukak pose dgn Fahrin and the gang di Villa Ukhwah, Titiwangsa.. ^_^
ekceli ni kira 2nd event la join under fanclub dia.
1st dulu Marathon.. rasa2 blum masuk lg dlm entry. huhu.. tak pe, tunggu rajin bnykkkk dulu baru buat entry pasal tu. kui kui kui..
Iftar ni jemputan tertutup Fahrin utk family dia, member2 dia & fans2 dia..
dia ckp kalo nk wat jemputan terbuka, lari bajet.. ekekee
oh, jgn tak tau.. saya antara yg terawal smpai. (giler semangat nk dtg. haha)
Alhamdulillah jugak, sbb merasa solat tarawikh berimamkan Imam Muda Asyraf.. hee..

Maleh nk cite sgt.. layan gambo jer la ye..


En. Hubby sbg peneman.. hehe


smpai2 kat sana, dia lepak kat 'chef kambing' plak.. jd geng, terus chef tu serve dia baekkk pnye.. huhu


geng2 FA FanPage ^_^


Fahrin & kipas2 dia. :p


harus la kan amik gambo kenangan.. oh, Dato' Dr Fadzilah Kamsah pun ada ari tu..


ada gak amik gambo dgn wife Imam Muda.. Husna nama dia.. ^_^

last but not least.. (maleh nk tepek bnyk2. hehe)

Peace!!! lain kali ajak kitorg lg yeeee


Thanks jugak utk my laling sbb sudi teman & sporting melayan semua org. Muah! Muah!

Thursday, August 19, 2010

::. Perpisahan yg abadi .::

Rasa mcm baru jer lg jmpe.. sembang b'sama, mkn b'sama, gurau b'sama..
masa tu dia sihat walafiat. Pak Ngah buat kenduri tahlil + kenduri utk sambut bln Ramadhan. Dia mcm biasa, tetap ramah melayan kitorg, melayan anak2 aku..
terngiang2 kata dia, sambil dia pegang perut aku "eh, along pregnant lg ke?"
huhu.. time tu dh terdetik dlm ati, "alamakk.. malu2.. perut buncit, sampai nmpk mcm peknen." pstu sambil cover malu, ckp kat dia "uik, mana ada. perut buncit arr"
dia pun ketawa.. "hahaha.. ala.. kalo ada lg pun ape salahnye.."

15hb, kul 10 mlm.. dpt call dr Angah, ckp dia ada kat Hosp Pusrawi. Koma.
terkejut la jugak, tak tau cite pun dia msk spital, tetiba dpt brita dia koma..
Dia demam panas.. tetiba lps waktu berbuka, badan dia kejang n terus koma lps tu.
tak terdetik pun kat fikiran, dia akan jd lbh teruk. sbb beberapa bln lps, aku penah ziarah kawan Darbi yg tgh koma.. skarang dia dh sihat, dh mula keje blk.
so, mind set aku pun pk camtu.. InsyaAllah tak de ape.. InsyaAllah nnt ok blk..
tp aku ajak Darbi pegi ziarah dia pg nanti.. Dah plan dgn Darbi, "nanti kite pegi sama2 tgk dia, pstu baru pegi opis.."

16hb @ 6 Ramadhan.. kul 5.45pg angah call.. tp tak sempat nk pick up. aku tgh siap2 utk ke spital. tetiba msg msk "Solehah dah meninggal".
Allahuakbar.. Hajat kami tak kesampaian utk tgk dia, utk bg kata2 semangat kat dia.
yg ada, hanya jasad dia yg sempat kami tgk utk kali terakhir..
terlalu cpt dia pergi.. terlalu singkat masa perjalanan dia..
betul ckp Pak Su..

"mati itu benar" ...
Setiap yang hidup pasti akan merasai mati...
dan apabila ajal telah datang,tidak akan dilewatkan atau dicepatkan walau sedetik. Itulah fitrah kehidupan manusia di bumi Tuhan. Sesungguhnya kita adalah milik Allah. Kesemua anggota badan kita adalah milikNya jua.
Dan setiap hela nafas yang kita nikmati ini adalah atas belas ihsan dan kasih sayang Allah.
Penyakit itu hanya Penyebab ..


walau segunung kesedihan pun, aku redha atas pemergian dia..
dia pergi dlm bulan yg mulia. bulan di mana semua pintu2 syurga dibuka luas, dan pintu2 neraka ditutup rapat.
Allah lbh menyayangi dia. Aku yakin, dia bahagia di sana..
InsyaAllah, biarpun jasad dia dah tak de, tp kenangan bsama dia tetap tersimpan kemas dlm hati.
segala gurauan dia, kata2 dia, gelak ketawa dia, senyuman dia, tetap kami ingati.

Ada hikmah disebalik semua ini..
Pemergian dia, buat aku lebih mengingati mati.
Pemergian dia, buat aku lebih mendekatkan diri dgn Allah.
Pemergian dia, buat aku lebih menghargai dgn apa yg ada.
Sesungguhnya pemergian dia, buat aku lebih menginsafi diri yg selama ini selalu lalai.

Yah..
walaupun Yah sbg adik sepupu along, tp kehilangan Yah bagaikn along kehilangan adik sendiri..
Setiap waktu terluang, bila along teringatkan Yah, hanya gambar Yah saja yg tak jemu2 along tatap..
Along jadi rindu pada Yah.. rindu pada perangai Yah yg suka bercakap, yg suka ketawa, yg suka menyakat anak2 along..
Biarpun Yah tak membaca apa yg along tulis ni, sekurang-kurangnya hati along lapang bila dpt luahkan.
Along sentiasa doakan moga2 Yah ditempatkan dikalangan kekasih Allah.


Al Fatihah ..semoga rohnya dicucuri rahmat hingga selayaknya menjadi penghuni syurga dan ditempatkan bersama-sama dengan
para hambaNya yang diredhai dan dikasihi, Amin Ya Rabbal A'lamin.

Allahyarhamah Solehah Hj Mokhtar
16021994 - 16082010

Tuesday, July 20, 2010

::. Will update soon..... .::

Wallaweyyy.. lama sungguh tak update ini blog..
bukan lupe, tetapi mood nak mengarang pun tak ado. last2 bukak tutup bukak tutup tgk camtu jer laaa.. hihihi
lg 1, otak pun tgh kacau skit skang ni. semedang ler rasa tensen. huhu..
tp tak pe, I'allah skittt masa lg saya update cite2 yg dah basi ye.
basi pun basi ler kan? janji ada kenangannnn..
adios..

^_^

Friday, June 18, 2010

::. Rambut sama hitam.. .::

Bukan nak cite pasal rambut ye.. itu hanyalah perumpamaan. :)
nape tetiba jer pg ni mood ala2 kesusasteraan ekk.. herm..
ekceli dh lama dah bersarang dlm diri, cuma maleh nk amik port jer..
tp ari ni saje tulih, utk peringatan diri sendiri.
camne baik pun kite terhadap seseorg, belum tentu dia ada menyimpan rasa yg sama mcm kite..
camne jujur pun kite pd seseorg, belum tentu dia akan telus jugak dgn kite..
camne caring pun kite pd dia, belum tentu dia menjaga sensitiviti pd diri kite..
camne kuat ingatan pun kite pd yg diingati, blum tentu dia ada terfikirkan kite..
pendek kata, dlm ape jua perkara pun, berpada2 la..
jgn letakkan 100%. at least tinggalkan 15% untuk diri sndiri, supaya apabila berlaku perkara yg tak dijangka, tidak la hati akan remuk rosak.. tul tak?
betul betul betul... hehehe.. upin plak yg tlg jawab. :p

:: EASY to FORGIVE, but NOT to FORGET ::

Thursday, June 17, 2010

::. ♥¸.•*۰۪۪۫۫♥۰*•.¸♥ .::

Akhirnye... terbukak gak ati ni nk update blog. eh, ke nak kene ckp.. akhirnye.. ter rajin plak jari ni nak mengarang.. :p
haha. mana2 la.. kes dah tak tau nk buat ape.. bos ada kat dlm blk dia nun, tp tak de keje la plak dia bg. bukak fesbuk jer dh 88 kali. abis sume status org saya pi komen. ~ ngeee
memula cadang nk smbung entry pi CH tu.. tp otak malas nk review blk. hehe.. so, tak yah ler.. teruskn entry baru yg mengarut ni.. kui kui kui
ekceli, now tgh demam.. demam bola ke?? oh tidakk.. cukup ler asbend saya sorg yg kusyuk melayan world cup tuh. saya, demam + batuk + flu.. huhuhu.. sungguh la rasa tak best!
tp demam2 pun, rutin tetap mcm biasa..
smlm sempat pegi ngulor dgn CT hehehe.. ngulor bukan sebarang ngulor ye.. ngulor ada misi. :p
I'allah coming soon terlaksana la projek kami berdua.. harap2 akan success. aminnn..
Harap2 jugak, esok baik ler demam nih.. Sebab Sabtu nak kene attand sepupu kawin kat Seremban. tak larat mok cik nk jln jauh kalo demam2 ni.. T_T

Monday, May 31, 2010

::. bLuR .::

10 kali bukak tutup blog ni. niat kat ati nk smbung entry pegi CH.. tp kemalasan melanda.
sungguh la tak de mood ari nih!
hitung jam jer.. biler la nk kul 5 nihh..
nak balikkkkkkkk

Tuesday, May 25, 2010

::. Percutian ke Cameron Highlands .::

Huii.. lama sungguh nk ambik masa update blog nih. Skrg ni opis kucar kacir skit.. dgn staff yg dh kureng.. dgn sibuk nk tukar msk SPAD.. tak pepasal mood pun jadik kucar kacir gak. huhu.. ok.. sambung entry yg lps.. Trip ke utara.. ekceli sblm pegi CH, kami singgah Penang 1 mlm.. tp tak bnyk aktiviti sgt pun kat sana, so maleh ler nk cite. hehe.. Blk dr Penang, kitorg singgah CH plak.. kalo nk tau, 1st time ni saya pi CH. sadis.. sadis.. haha.



Lalu ikut Simpang Pulai.. org kata jln situ ok.. lebar, kurang belok2.. tul la kot. tp bg org mcm saya ni, walaupun 10 org kata jln situ ok, saya tetap mabuk. kui kui kui.. pening, loya, pusing2, ting tong, sume ada.. rasa mcm fobia nk lalu jln tu lg. huhu.. sampai2 kat atas tu.. kitorg cari port nk bermalam dulu.. memula pegi Hotel Equatorial, tp.. harga bilik dia tak menepati bajet kami.. ekeke.. pstu saya try call Apartment Ibu Fatimah.. sib baik available.. terus la kami menuju ke Tanah Rata.. Dapat kunci, terus kitorg check in masuk..



Apartment ni ada 3 bilik, 1 bilik air.. Kelengkapan dapur semua cukup.. buleh masak sendiri.. ada disediakan beras, telur, maggi, bawang per sume la.. kitorg rajin masak megi jer.. hehehe.. tp mmg selesa sgt apartment ni. Tuan rumah pun sgt2 peramah.











sbelah ptg kitorg pegi jln2 area apartment tu jer.. jalan kaki sambil hirup udara ptg di CH. chewahh.. ekceli nak pegi jln jauh2, tak sampai ati.. sbb mak dah landing tido akibat mabuk naik CH. ekeke.. so, kitorg decide jln2 area dekat2 jer la.. sempat ler pegi shopping souviner skit.. pastu pegi kaunter information tourist guide tnye ape yg patut..





mlm.. tak de apa2 aktiviti.. just lepak2 kat umah jer sambil layan anak2..

video

tgk ler dak bambam tu.. senang ati tul dia. sbb sejukkk jer kat atas tu. mmg feberet dia la sejuk2.

nnt sambung ekk. blum abis lg cite kat CH.. =)

Thursday, May 13, 2010

::. Trip ke Utara - Jitra, Kedah .::

Baru ada kesempatan nk update..
Memandangkan ada 3 negeri kami pegi, so terpaksa ler pecah2kan entry utk setiap negeri.. kalo tak.. mau pjg berjela2 page nih. hehe..
ok.. part 1 cite pasal blk kampung ku yg tercinta.. Jitra, Kedah.. ^_^
kitorg bertolak 1 Mei 2010 jam 8.30 pg.. pstu smpai sana dlm kul 2.30 ptg..
punye la excited memasing, sbb dh lama tak blk.. last saya blk time Arwah Wan meninggal Oct 2005. Dja pun baby lg time tu.. skang Dja dh ada 2 org adik.. bayangkn ler.. lama ke tak?? ekeke..


ciri2 pemandu yg berhemah.. hihihi.. serius tuuu :p

ini lar rumah yg bnyk tinggalkn kenangan kat saya.. since umo 5 bln smpai ler umo 10 thn, saya dibesarkn di rumah ini.. ditatang bagai minyak yg penuh oleh Arwah Wan & Tok.. huhu


dulu kat sini ada reban burung, ada pokok jambu air, ada pokok limau kasturi.. slalu kait jambu air wat cicah ngan garam belacan.. tak pun kait limau kasturi, wat mkn ngan asam boi.. belah limau tu, selit asam kat tengah2. perghhh.. kecuq ayaq liuq..
tp sejak kene banjir besar dulu, sume tu dh tak de.. so, jadi ler camni..


tempat mainan dulu.. main pondok2, main masak2.. Arwah Wan yg buatkn..


Dja yg tak penah jumpe buah kekabu.. seharian dia main batu dgn kekabu tu.. huhu




satu2nye Tok saya yg masih ada.. besar jasa dia menjaga saya dulu..


tak lupe juga kitorg pegi melawat Arwah Wan.. Semoga roh Arwah dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan org yg terpilih.. Aminn.. (setiap kali bicara ttg Arwah, mesti tak dpt tahan sebak.. :( even dh hampir 5 thn Arwah pergi tinggalkn kitorg, tp rasa mcm baru sgt.. Arwah pegi tanpa meninggalkn pesan, tanpa tanda2.. tetiba dpt call, Arwah meninggal di tgh2 sawah.. ada org nampak Arwah berjalan meniti batas sawah, kemudian Arwah jatuh pengsan. Bile org tu pegi kat Arwah, dia dah tak de.. begitu senang Arwah pegi.. tp Alhamdulillah, saya sempat menatap wajah dia utk kali terakhir sblm dia dikebumikan.. wajah tenang yg tak mungkin dpt saya lupakan.. Al-Fatihah utk Arwah Wan.. Saad bin Hussain )




lps lawat Arwah Wan, singgah umah Tok Su jap.. dekat jer dgn kawasan kubur tu.. Kg Telok Malik..
Sign board ni betul2 dpn pagar umah Tok Su.. tu yg amik gambo kenang-kenangan tu. hehe..


berlatar blakangkan sawah padi..



Kitorg cuma stay 2 hari jer kat Jitra.. pepagi isnin kitorg berangkat ke Penang pulak..
tiap kali blk Jitra, saat2 kitorg nk berangkat blk la yg paling saya tak suka.. huhu
mesti ada babak2 menitiskn air mata.. tp kali ni cuba tahan sedaya mungkin, sbb kalo kitorg nangis, Tok lg ler.. saya berjaya la tahan, cuma blinang skit2 jer.. hehe.. tp Tok tetap tak buleh jugak.. ye la, mana tak sedihkan.. dh riuh umah tu dlm masa 2 ari dgn cucu cicit dia, tetiba sume pakat nk balik, tinggal la dia sorg2 blk.. saya pun sedih nk tinggalkn dia.. tp nk buat camne kan.. kite pun ada urusan tersendiri..

gambo kenangan sblm berangkat blk...


jiran sbelah umah Tok.. kitorg panggil Mak Ma.. harapkn Mak Ma jer la jd peneman Tok kat sana..


ni plak jiran depan umah Tok.. kitorg panggil Tok Yan.. dulu umah dia pun jadik tempat saya meronggeng. hehe.. main dgn cucu2 dia, mkn kat umah dia, tido kat umah dia.. mmg rapat giler la.. pstu umo 11 thn saya pindah blk KL.. terus lost contact dgn mmber2 kg sume.. huhu..


herm... tinggal la kg ku... ntah bile pulak la kitorg nak blk nnt.. :(


** rindu zaman kecik2 dulu......

Wednesday, May 12, 2010

::. Imanina Cute Give Away .::

Ok.. yg ni Kak Leily plak tag.. Beliau mmg suka bg tag kat saya. haha! =p


IMANINA CUTE GIVE AWAY

mmg cute Imanina tu.. ^_^
terbukak ati nk join give away ni sbb saye sgt gile sama perfume.. hehe..
sib baik syarat2 dia senang jer.. n sume saya dh buat ye..

so, gambo family yg saya nk tepek ialah :



ni gambo paling latest nih.. amik time blk Jitra ari tu.. :D

org yg saya nk tag :
1. CT
2. Nissa
3. Iris
4. Kak Mida
5. Wawa





Tuesday, May 11, 2010

::. Baby With Soother Or Feeding Bottle Contest .::



Hihi.. dpt tag dr CT pulak.. Buat muka tak malu pi join.. (ekceli tak penah masuk umah N.A.I tuan empunya contest, tetiba pi join skaki.. hehe )

Antara syarat2 dia...

1. Jadi FOLLOWER blog ni – ngeee..;) - udah dong

2. Buat ENTRY berkenaan dgn contest - pun sudah

3. COPY banner di atas and letak kat side bar blog u all dengan link sekali la. - siap!

4. Upload SATU atau DUA gambar anak yang berumur in between 0-4 tahun dengan PUTING atau BOTOL SUSU atau KEDUA2NYA sekali pn boleh tp jgn lebih dua keping. - dah upload

5. Sertakan sekali nama anak, tarikh lahir, dan email u all untuk dihubungi - dah letak

6. Sila TAG kepada member2 anda yang ada anak..berapa TAG pn xkesah at least SATU - huhu.. sape ekk nk tag.. at least 1 kan.. kite tag :

KAK MIDA

7. Dan last sekali JANGAN la lupa tinggal komen berserta linknya kalau tidak nanti cane N.A.I nk terjah untuk confirmation u all nanti. - orett..

fuhh! bnyk sungguh syarat2 dia. kene tgk betul2 nih, takut ada yg cicir. ekeke..

so.. gambo yg dipilih ialah...



amik gambo wafa ni sbb dia ler yg paling lama melekat ngan puting dia tuh. awal thn ni baru dpt stopkan dia. tu pun jenuhhhh.. terpaksa tadah telinga dgr ayat2 cinta dr dia mintak puting. hehe...

ok, nama anak.. NUR WAFA HUMAIRA BT MUHAMMAD DARBI
tarikh lahir.. 23 Nov 2006
Emel mama... lovelyngel83@yahoo.com

oh ye.. tarikh tutup contest ni 6.6.10.. ^_^

Sunday, May 9, 2010

::. Happy Mother's Day!! .::

Selamat Hari Ibu buat semua emak2, mama2, mummy2, ibu2, ummi2 & apa jua gelaran yg anak2 panggil..
thn lepas adiah hari ibu utk diri sndiri saya beli brg2 MAC.. thn ni nan hado.. tak beli ape2 pun. dah lari bajet, pi cuti2 Mesia pnye pasal. ekeke..
entry kali ni special dedicated to my emak & my MIL..
dua2 ni ada keistimewaan yg tersendiri di hati saya..

ratu hati saya... satu2nya emak yg tiada ganti..


my sporting MIL.. the best MIL in d world.. hehehe


SELAMAT HARI IBU.. <3 <3 <3

Friday, April 30, 2010

::. Hati dah melayang ~ .::

Hehe.. hati dah melayang.. melayang ke mana?
melayang pi Kedah, pi Penang, pi CH!!
jasad jer ada kat opis skang ni.. tp jiwa dh merayap merata tempat.
ekceli pagi2 esok kitorg akan berangkat blk Jitra, Kedah.. tgk Tok..
lama wooo tak blk sana.. last skali time arwah Wan meninggal awal thn 2005.
now 2010.. lama tuuuu..
so, esok bertolak la kami anak beranak + emak + angah blk Jitra..
stay sana 2 ari.. pstu isnin pegi Penang plak, melawat sedara kat sana..
n than the next day, nak pegi Cameron Highlands plak..
FYI, ini ler 1st time saya nk menjejak kaki kat sana.. haha, sadis tul.. tak penah pi CH. tu yg teruja semacam tuh.
tp tak lama pun dok sana.. stay 1 mlm jer. 5hb blk KL, esoknye keje.
huhu.. nk buat camno.. kang cuti lama2, bos angin kus2 plak.
tp yg penting.. tetap rasa hepi dpt pegi!
dlm kepala dh list mcm2 nk beli..
blk Kedah, wajib beli ikan pekasam! bnyk2 ikan pekasam, ikan pekasam kat Jitra jer la yg menjadi pojaan hatikuuu. ikan pekasam lain mmg tak leh lawan la. Kalo dulu arwah Wan yg slalu bwk kalo dia dtg KL.. now, dah tak de sape nk tlg bwk.. :(
Pastu.. pi Penang.. nak cari jeruk.. hehehe
Pastu pi CH, nk beli segala benda yg ada kaitan ngan strawberry (nak balas dendam, sbb time ngidam ari tu tak dpt. ngeh ngeh ngeh...)

harap2 perjalanan kami pegi & blk dlm keadaan selamat.. aminnn

Wednesday, April 28, 2010

::. Senyuman Menawan .::

Tajuk entry.. tak agak2. ekeke...
menawan ke senyuman ku ini??
ekceli kene tag lagi.. sape lg yg rajin bg tag, kalo bukak Kak Leily ku cyg.. ngeh ngeh ngeh..

Kak Leily buat sbb nak masuk contest..
i malu ler, tetiba nk terjah masuk contest tu. hehe..
so, just siapkan tag jer la ye..
kene tempek senyuman yg paling menawan..


tak de la menawan mana pun kan?? ala2 senyuman malu2 meow. jgn tak tau.. time ni tgh cover, sbb amik gambo sndiri kat meja opis. kang org opis nampak, buat kene kutuk jer.. kui kui kui..

Tuesday, April 27, 2010

::. My Latest Power Puff Girls .::


Nur Khadeeja Aisya..
bukan main kuat melaram anak dara sorg ni.. time amik gambo ni, nak kuar beli brg kat Giant.. mama dia tgh mandi, dia bleh sakan bersolek.. dgn sapu eye shadow, dgn pakai lip gloss.. huhu.. tp ye la kan.. mana tumpah kuah kalo tak kat nasik.. hehe
so far, dah 2 tahun dia masuk tadika, bnyk improvement la jugak. dah buleh membaca, dh buleh mengira, dah buleh speking2 even grammar ntah ke mana. ekeke.. tak pe.. practise make perfect.


Nur Wafa Humaira..
ni pun bleh tahan kuat mekap gak. mana taknye, asik follow kakak dia jer. rambut tu since lahir tak penah potong. bnyk kali gak ajak dia potong rambut.. tp kejap jer la setuju. tak smpai 5 minit dia tukar fikiran blk. huhu.. tgk rambut dia, mmg sayanggg nk potong. curly dia tu best jer tgk. tp.. dia ni susah la sgt nk ikat rambut. huhu..
lg 1, sgt la manja ini budak. even dah ada adik, tp still bahasakan diri dia adik. kalo panggil dia dgn nama lain, mula la merajuk. (huhu.. dia jugak sgt kuat merajuk). thn ni genap 4 tahun, pelat tu still ada.. tp pelat2 dia tu la yg buat best nk melayan dia ckp. haha..


Nur Husnaa Nafeesa...
dak bambam ni plak.. time amik gambo ni genap umo dia 5 bulan. kalo letak, memanjang la meniarap.. pstu dok undur ke belakang. org pi depan, dia pi blakang. hehe..
minum susu dh pndai memilih.. kekadang tak nak susu saje, kene campo farly rusk baru dia nk minum. kecik2 pun akal dah banyak.. pastu sokmo nak ada org dekat ngan dia.. tgk tak de org jer, mula la bising mulut tu. tunggu la dia besar skit.. 1 geng la jugak nnt dengan kakak2 dia tu. huhu..

::. Peringatan Diri .::

Terbaca entry ni kat blog Kak Leily .. sgt berguna utk muhasabah blk diri sndiri. Lagipun sharing is caring kan.. (^_^)

LELAKI
Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.

Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

Beratkan?
Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya.
BERATKAN??

Suami ..
kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak.
Walaupun begitu isteri boleh membantu.
Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin.

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung.
Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebihpanjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa..)

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT.

WANITA
Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.
Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
Saksinya kurang berbanding lelaki.
Menerima pusaka kurang dari lelaki.
Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.
Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.
Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.
Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??
Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya.Bukankah ibu adalah seorang wanita?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahidkecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

Di akhirat kelak..
seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini:
isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini:
suaminya,ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.

Seorang wanita
boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja:
sembahyang 5 waktu, puasa dibulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya.

Seorang lelaki
perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

.. .sayangnya ALLAH pada wanita ....
Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki,

tetapi ingatlah wahai lelaki..
kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah,
maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin...
maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya. ..
supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA..

Monday, April 26, 2010

::. Segmen Selongkar from Kak Leily .::

yeay! dpt lg tag. haha.. suka tul.. bukan ape, bleh ar jd modal nk update blog. ngeh ngeh ngeh.. sementara bos takde, diri pun dah maleh nk ngadap keje, bleh ar buat..
amacam kak Leily?? pantas tak? ekeke..

rupe henbeg yg di bawak ari ni.. murah jer.. from sembonia. beli time sales kat sogo. ^_^


isi kandungan dia...


wallet from carlo rino.. kira wallet rasmi ler tuh. isi segala jenis kad.
yg bunga2 tu wallet tak rasmi. cap ayam.. utk bwk kuar time lunch, isi duit, henpon, dgn pass entry bangunan.


segala jenis sampah sarap. resit minyak, slip bank, resit tesco, giant, etc.. huhu


pass keje, pass entry nak naik bangunan nih, n kunci kete CLK ku..


buku nota ada 2, penanda buku ada 3, and novel yg sedang dibaca.. asik ler angkut ke hulu ke hilir novel tuh. abisnye blum jugak. kalo dulu sehari jer skali ngadap. skang ni sbulan pun susah. huhu..


bedak, lipstik, skaf, sikat, getah, tissue, pen.. sepit2 yg pink kaler tu si wafa pnye ye.. camno ntah bleh sesat. ekeke..


pendrive, tiger balm (benda wajib, sbb slalu sgt sakit kpla), gula2 n jamu (hehe.. jamu ni kebetulan dpt ari nih)

dh abis amik gambo nih, baru perasan ada brg tetinggal.. sbotol one drop perfume 'eternity' ngan skeping kotex. ngeh ngeh ngeh...

ha, lg 1.. gambo henpon pun tak dpt nk snap, sbb tgh gunakn khidmat dia utk snap gambo2 sume nih. tp pakai tepon sony K800i jer pun.. ( bile la impian ku nak tercapai nih.. Satio dh melambai2 suh amik dia. haha..)

sekian la dulu...

nota kaki : to kak Leily.. kalo rasa2 nk bg tag lg, saya sedia menerimanya.. hik hik hik =)